Drahmă dacică tip Adîncata - Mănăstire


Adăugată de No one
În colecțiile personale 2
Copyright imagini National Bank of Romania
Descriere generală Moneda a fost bătută undeva la sfîrşitul secolului II - începutul secolului I înaintea erei noastre. Este un tip reprezentativ, numit Adîncata (fiind descris după monedele din tezaurul de la Adîncata). Monede de acest tip au fost găsite în special în partea de vest a Munteniei şi în cea de est a Olteniei.
Imită şi simplifică mult tetradrahmele regelui Filip al II-lea al Macedoniei, care purtau pe o faţă chipul lui Zeus, cu barbă şi încununat cu lauri, iar pe cealaltă faţă un călăreţ şi legenda Filippou (cu litere greceşti). Filip al II-lea a domit între anii 359 şi 336 î.e.n., fiind tatăl lui Alexandru al III-lea cel Mare (Alexandru Macedon).
Deşi redă lacunar originalul macedonean, totuşi simplificarea dacică denotă o creativitate aparte şi o putere de abstractizare spectaculoasă în felul ei.
Monedele macedonene au fost folosite pe scară largă în Iliria, Dacia, Tracia, precum şi în Asia Mică, fiind imitate nu numai de daci ci şi de alte popoare. Datorită procedeului tehnic de batere multe din drahmele dacice au formă convex-concavă, formă numită schifată (sau scyphată, de la cuvîntul grecesc skyphos, care înseamnă ceaşcă).
Pe imitaţia dacică legenda lipseşte cu desăvîrşire, pentru reproducerea desenului folosindu-se din belşug linii şi globule. Nicolae Iorga (Istoria românilor, Strămoşii înainte de romani), scrie despre imitaţiile dacice ale tetradrahmelor macedonene: „...neîndemînateci tehnicieni locali dădeau monedele corogite în care abia se mai deosebeşte chipul lui Zeus şi calul ...”.
Piesa este considerată a fi didrahmă, din cauza masei scăzute. Moneda originală emisă de regele macedonean Filip al II-lea era mai grea, fiind tetradrahmă.
Originale ale pieselor macedonene imitate de daci pot fi văzute pe site-ul Wildwinds, tetradrahme ale lui Filip al II-lea găsindu-se pe pagina Ancient Coinage of Macedonia, Kings, Philip II. Imitaţii ale aceloraşi tetradrahme macedonene, dar bătute de triburi celtice din Dacia, pot fi văzute pe pagina Browsing Celtic Coins in the WildWinds Databank
Diametru 23.00 mm
Masa 8.6450 g
Material Argint 0.6250
Orientare Monedă
Monetărie -Necunoscuta-
Tipul muchiei neteda
Prețuri de catalog
*ce înseamnă?
F $100.00  

Descarcă aplicațiile noastre